Sharing is caring!

Hi viewers
Today we are going to discuss about the The Angiosperms.

Angiosperms are eukaryotic flower producing fruit producing plants.

They may be

May be herb, shrub and tree

or may be annual, biennial and perennial type


PROPERTIES ANGIOSPERM

  1. They are eukaryotic in nature
  2. They are autotropic
  3. Roots,stem and leaf are distinct
  4. Xylem and phloem are present
  5. Seeds are covered with fruits
  6. Fertilisation takes place after few days of pollination
  7. Leaves are of various types
  8. Flowers are of various types
  9. Mango,Coconut, etc.

The Structure of Chromosome

1.   State five distinctive features of angiospermic plants. (3)
Ans.
i) Presence of flowers.
ii) Formation of fruit.
iii) Pollen grains are borne in anther.
iv) Existence of double fertilization.
v) Formation of triploid endosperm after fertilization.

2.  What are angiosperm and phanerogam? (1+1)
Ans.
a) The angiosperms are the highest evolved vascular plant producing flowers and fruits.
b) All flowering plants are called phanerogams.

3.   Name three structures absent in dicot seed. (1)
Ans. Coleoptile, coleorhiza and scutellum

4.  Name a nonendospermic monocot plant. (2)
Ans. Arum

5. Name the fruit where fruit coat and seed coat are united. (1)
Ans. Caryopsis of paddy

6.   State the characteristic features of the fruit of paddy.
Ans. The fruit is caryopsis ie. simple, dry, indehiscent fruit having fused fruit coat and seed coat.

7.  Name the most primitive families of dicotyledons and monocotyledons. (2)
Ans. Magnoliaceae and Liliaceae

8.   Name the most advanced families of dicotyledons and monocotyledons. (2)
Ans. Asteraceae and Orchidaceae

9.  What is the characteristic feature of the fruit of pea?
Ans. The fruit is legume ie. simple, dry, dehiscent fruit with longitudinal line of dehiscence.10.  Name a parasitic and saprophytic angiosperm. (2)
Ans. Cuscuta and Monotropa

10.  Name a fossil angiosperm (2)
Ans. Fercula

11.  Why dicot are so named? (1)
Ans. It is because two seed leaves are present laterally on the embryo axis.

12.  What is PUFA and where is it present? (2)
Ans. The full form of PUFA is polyunsaturated fatty acid. It is present in the rice bran oil.

13.  What is largest angiosperm? (1)
Ans. Eucalyptus regnans (375 ft.)

14.  What is the smallest angiosperm? (1)
Ans. Wolffia arrhiza (1/35 inch)

If you have enjoyed reading this post I would be very grateful if you would help it to spread by sharing on social media like Facebook, Twitter, Google+, by clicking on the share buttons below. If you have any questions or comments, feel free to ask them in the comment section below.

See you in my next blog post.

PpG

Also Read on Science Reckoner:

Sharing is caring!

The following two tabs change content below.
Hi viewers My name is Partha Pratim Goswami, (PpG) I am a teacher by profession. I have been teaching biology, chemistry and physics, sometimes mathematics also for last sixteen years. I would like to share my entire experience with all the viewers across the world through YouTube, which I think is an amazing platform to share all my experiences.

Latest posts by Partha Pratim Goswami (see all)

Leave a Reply